El Pare Lluc Torcal, monjo i ex prior del Monestir de Poblet, físic de formació entre d’altres responsabilitats i amb un extens currículum introduït per Esteve Morros (exdirector de Càritas Parroquial de Torredembarra), comença la conferencia apel·lant al gemec que ens fa la mare Terra, unit al gemec de les necessitats de moltes persones del món actual, i amb el compromís que tenim tots els cristians d’escolar aquesta crida.
Tot interpretant l’encíclica del Pare Francesc “Laudato Sí” sobre la relació de l’home amb el medi natural, casa nostra. Així doncs, la doctrina social en la seva acció ha de donar resposta als problemes actuals derivats de la crisi ambiental i socioambiental, motivats per una acció humana irresponsable, d’espoli dels recursos naturals. Tant és així, que el nostre egoisme pot posar en perill la nostra mateixa supervivència. De mantenir-se la tendència actual, la vida humana, animal i vegetal, és a dir, la biosfera, tendirà a desaparèixer. La situació no deixa de ser alarmant, i no és una visió catastrofista sinó científicament realista. És per això, que el Sant Pare fa una crida a la conversió natural, al retrobament harmònic amb el medi natural, al diàleg amb la ciència. Per tant, dos aspectes essencials que tota persona en la seva mirada cristiana hauria de detectar en la seva conversió activa:
- La presència de Déu en la Creació del Món.
- La Casa Comuna a preservar, la nostra Llar i de les generacions futures.
- Reducció consum d’aigua en un 95% (diagnòstic i auditoria d’aigua, millora sistemes de cisternes i distribució, graduar pressió aigua, utilització de dutxes ecològiques sense sabor, descalcificadors electromagnètics, etc.)
- Factor energètic, il·luminació elèctrica i sistemes de calefacció. (reducció 25.000 litres gasoil, sistemes aerotèrmics i xarxa centralitzada, utilització energies alternatives eòlica i solar per produir electricitat, millora eficiència energètica amb plaques d’il·luminació vertical, focus solars, escalfament aigua calenta amb tubs de buit, etc.)
- Mobilitat. (aparcament exterior amb cobertes vegetals)
- Jardineria (renovació parterres amb plantes autòctones, reduint així l’aportació energètica d’aliment, fitosanitari i d’aigua de l’exterior)
- Materials per la construcció (utilització de materials de llarga durada, protecció de la fusta amb precintes antihumitat...)
- Tractament de residus (agrupació de productes alimentaris per reduir la generació de residus, utilització productes biodegradables i reciclatge natural, gallines, etc.)
Fotografies